ИЗБЕРИ ПЛАТФОРМА

Полесно ти е на Facebook и таму ти се другарите? Ти се допаѓа темниот дизајн на Youtube?
Оставаме на тебе. Избери каде сакаш да учествуваш во предавањата.

Macedonian Game Developers Association - MAGDA

One decade supporting the Macedonian game development eco system ​

за MAGDA 1UP Hyper Jam

News

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Global Game Jam е најголемиот настан за креирање на игри во светот. Секоја година сплотува преку 100 држави за да креираат илјадници игри во рок од 48 часa. Гејмин маратон!

Оваа година Македонската гранка се враќа на физичко присуство 💓, а датите се... 🥁
3 - 5 февруари 2023! 🎊🎉🥳

🧠 Темата ќе ја објавиме на 28ми јануари, таман да имате време да се подготвите!
За повеќе информации стеј тјунд! 📻
... See MoreSee Less

6 days ago
Global Game Jam е најголемиот настан за креирање на игри во светот. Секоја година сплотува преку 100 држави за да креираат илјадници игри во рок од 48 часa. Гејмин маратон!

Оваа година Македонската гранка се враќа на физичко присуство 💓, а датите се... 🥁
3 - 5 февруари 2023! 🎊🎉🥳

🧠 Темата ќе ја објавиме на 28ми јануари, таман да имате време да се подготвите! 
За повеќе информации стеј тјунд! 📻

💥 LIVESTREAM: Game Development Master Class
Game Jam+ Master Class
... See MoreSee Less

1 week ago

Game Development Master Class
Livestream / tomorrow / 12 noon
... See MoreSee Less

2 weeks ago
Game Development Master Class
Livestream / tomorrow / 12 noon

Боби Мојсовски е вториот предавач на Game Development Master Class во Охрид. Ова е година на негов подем затоа што со играта Mirror Forge потпиша договор со DreadXP и ја презентираше на Gamescom и Pax West. m.facebook.com/story.php?story_fbid=118812180949698&id=108046245359625🎮 Што значи да имаш издавач кој инвестира во твојата игра? Какво е чувството кога играта ќе ти биде презентирана на Gamescom и Pax West, а интервју ќе ти прави Thomas Brush?

🇲🇰Боби Мојсовски веќе 8 години работи како 3D артист и гејм маркетер, за паралелно со тоа да развива и видео игри. Пред една година започна да ја развива играта 𝗠𝗶𝗿𝗿𝗼𝗿 𝗙𝗼𝗿𝗴𝗲 и за истата потпиша договор со издавачот DreadXP. Овој негов успех, потврда за големата посветеност, е достигнување и за македонската game development заедница, а најмногу за Охрид, град кој се' почесто импресионира со успеси во ИТ сферата. Темата на неговата лекција е “𝗙𝘂𝗹𝗹–𝗧𝗶𝗺𝗲 𝗜𝗻𝗱𝗶𝗲 𝗗𝗲𝘃: 𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗗𝗲𝘃𝗲𝗹𝗼𝗽𝗺𝗲𝗻𝘁 & 𝗘𝗻𝘁𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝗻𝗲𝘂𝗿𝘀𝗵𝗶𝗽”. Има за цел да го пренесе стекнатото искуство и да даде вистински совети за младите гејм девелопери.

📋 17 Септември, Сабота, 12 часот на пладне
📍 Универзитет за информатичка наука и технологија "Св. Апостол Павле", Охрид
✅ Присуството е бесплатно
☕ Ќе има кафе и освежување
👀 Се гледаме на предавањето!
------------------------------------
🎮 What does it mean to have a publisher investing in your game? How does it feel when your game is presented at Gamescom and Pax West, and you are interviewed by Thomas Brush?

🇲🇰Bobby Mojsovski has been working as a 3D artist and game marketer for already 8 years, while developing video games in the same time. He started developing the game 𝗠𝗶𝗿𝗿𝗼𝗿 𝗙𝗼𝗿𝗴𝗲 an year ago and subsequently signed a contract with the publisher DreadXP. This success is confirmation of his great commitment. It is also an important achievement for the Macedonian game dev community, and especially for Ohrid, a city that keeps on impressing with successes in the IT sphere. The topic of his lesson is "𝗙𝘂𝗹𝗹–𝗧𝗶𝗺𝗲 𝗜𝗻𝗱𝗶𝗲 𝗗𝗲𝘃: 𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗗𝗲𝘃𝗲𝗹𝗼𝗽𝗺𝗲𝗻𝘁 & 𝗘𝗻𝘁𝗿𝗲𝗽𝗿𝗲𝗻𝗲𝘂𝗿𝘀𝗵𝗶𝗽". It aims to transfer the acquired experience and give truthful advice to young game developers.

📋 September 17, Saturday, 12 noon
📍 University of Information Science and Technology “St Paul the Apostle“ in Ohrid
✅ The attendance is free of charge
☕ Coffee and refreshments are provided
👀 See you at the lecture!
... See MoreSee Less

2 weeks ago
Боби Мојсовски е вториот предавач на Game Development Master Class во Охрид. Ова е година на негов подем затоа што со играта Mirror Forge потпиша договор со DreadXP и ја презентираше на Gamescom и Pax West. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=118812180949698&id=108046245359625

Нешто повеќе за Ian Rochlin кој следната сабота ќе одржи Мастер-клас во универзитетот Св. Апостол Павле, Охрид.
m.facebook.com/story.php?story_fbid=118447134319536&id=108046245359625🌎Дали знаете како се прават дигитални игри на другата страна на светот? Што е актуелно во Америка, а што во Азија?
🇧🇷 𝗜𝗮𝗻 𝗥𝗼𝗰𝗵𝗹𝗶𝗻 е еден од најважните преставници на бразилската и јужно – америчката game development сцена. Од многуте проекти кои ги има создадено, најголемиот е 𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗝𝗮𝗺 𝗣𝗹𝘂𝘀 (Game Jam+) Тоа е настан со светско реноме, во кој учествуваат многу земји од сите континенти. Главната цел е да се промовираат младите game development тимови, да се обучат како професионално да работат, да се поврзат со инвеститори и да им се овозможи да ги издадат своите игри. Неговата лекција е на тема “𝗙𝗿𝗼𝗺 𝗕𝗿𝗮𝘇𝗶𝗹 𝗔𝗰𝗿𝗼𝘀𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝘄𝗼𝗿𝗹𝗱 - 𝗛𝗼𝘄 𝘄𝗲 𝗯𝘂𝗶𝗹𝘁 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗶𝗴𝗴𝗲𝘀𝘁 𝗴𝗮𝗺𝗲 𝗱𝗲𝘃𝗲𝗹𝗼𝗽𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝘄𝗼𝗿𝗹𝗱”. Веруваме дека ќе биде многу интересна за публиката во Охрид, град со многу креативни и ИТ подготвени млади луѓе.

📋 17 Септември, Сабота, 12 часот на пладне
📍 Универзитет за информатичка наука и технологија "Св. Апостол Павле", Охрид
✅ Присуството е бесплатно
☕ Ќе има кафе и освежување
👀 Се гледаме на предавањето!
-------------------------------------------------------
🌎Do you know how digital games are being made on the other side of the world? What's hot and new in America or Asia?
🇧🇷 𝗜𝗮𝗻 𝗥𝗼𝗰𝗵𝗹𝗶𝗻 is one of the most important representatives of the Brazilian and South American game development scene. From the many projects he has created, 𝗚𝗮𝗺𝗲 𝗝𝗮𝗺 𝗣𝗹𝘂𝘀 (Game Jam+) is the biggest one. It is a world-renown event, with participants from many countries across all the continents. Its main goal is to promote young game development teams, teach them how to work professionally, connect them with investors and enable them to publish their games. The theme of his lesson is “𝗙𝗿𝗼𝗺 𝗕𝗿𝗮𝘇𝗶𝗹 𝗔𝗰𝗿𝗼𝘀𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝘄𝗼𝗿𝗹𝗱 - 𝗛𝗼𝘄 𝘄𝗲 𝗯𝘂𝗶𝗹𝘁 𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗶𝗴𝗴𝗲𝘀𝘁 𝗴𝗮𝗺𝗲 𝗱𝗲𝘃𝗲𝗹𝗼𝗽𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝘄𝗼𝗿𝗹𝗱”. We believe that it will be very interesting for the audience in Ohrid, a city with many creative and IT-ready young people.

📋 September 17, Saturday, 12 noon
📍 University of Information Science and Technology “St Paul the Apostle“ in Ohrid
✅ The attendance is free of charge
☕ Coffee and refreshments are provided
👀 See you at the lecture!
... See MoreSee Less

2 weeks ago
Нешто повеќе за Ian Rochlin кој следната сабота ќе одржи Мастер-клас во универзитетот Св. Апостол Павле, Охрид. 
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=118447134319536&id=108046245359625

Празнично и патриотски објавуваме дека и оваа година на Game Jam+ натпреварот ќе се бранат боите на Македонија. Покрај веќе вообичаеното виртуелно учество, годинава ќе има и физичка локација во Kasarna HUB во Охрид. Првата фаза започнува викендот 14-16 октомври. Следете ја страницата на Game Jam+ Macedonia за регистрација и останати информации.
Game Jam+ Macedonia
... See MoreSee Less

3 weeks ago
Празнично и патриотски објавуваме дека и оваа година на Game Jam+ натпреварот ќе се бранат боите на Македонија. Покрај веќе вообичаеното виртуелно учество, годинава ќе има и физичка локација во Kasarna HUB во Охрид. Првата фаза започнува викендот 14-16 октомври. Следете ја страницата на Game Jam+ Macedonia за регистрација и останати информации.
https://www.facebook.com/GameJamPlusMacedoniaImage attachment

Играта 𝗣𝗮𝗶𝗻𝘁 𝘁𝗵𝗲 𝗧𝗵𝗶𝗻𝗴 и целото патешествие на Виктор и Марио станаа толку популарни што може да се сметаат за амбасадори на Game Jam+ во Македонија.
Прв пат ги запознавме во октомври 2021 г. на македонскиот Game Jam Plus натпревар, успеаа да победат на европското полуфинале во март 2022 г. и да отпатуваат на светското финале во Бразил кое се одржа пред 20 дена. Ние во МАГДА неизмерно се радуваме на ова нивно достигнување и ни е драго што беа навистина упорни да ја остварат својата цел. Веќе се инспирација за многу млади во Охрид и се залагаме таа енергија да се прошири низ цела Македонија. Им благодариме на за поддршката.
www.facebook.com/glasnaamerika/videos/757696122094470
... See MoreSee Less

2 months ago
LOAD MORE