News

Read more about MAGDAs engagement into the local and international Game Dev community and past and incoming events

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

🔥 Game Jam+ Европско финале
🇵🇱 Љублин, Полска, European Youth Capital 2023 е домаќин на Европското финале на Game Jam+. Настанот е во организација на Lublin GameDev и нивните партнери.
Номинирани се 3 македонски игри, а директниот преносот може да го следите во сабота, 1 Април во 16 часот www.youtube.com/@GameJamPlus
🇲🇰Да навиваме за Македонија повторно да продолжи кон Глобалното Финале.🇺🇸
The Europe Continental Final is scheduled to take place this Saturday, April 1st at 4:00 am (CEST). The event will be held in Lublin and will be streamed live on our official YouTube channel!

It's time to meet the projects that will be present at the GameJamPlus Grand Final! Invite your friends, family, and team to be a part of this amazing online celebration!

🇧🇷
A Final Continental Europa está marcada para esse Sábado, dia 1º de Abril, às 4h da manhã (CEST)! O evento vai acontecer em Lublin, na Polônia, e será transmitido diretamente no nosso canal oficial do YouTube!

Chegou a hora de conhecermos os projetos que estarão presentes na Grande Final da GameJamPlus! Convide seus amigos, familiares e equipe para participar dessa incrível celebração!

#gamedev #indiedev #games #gamejamplus
... See MoreSee Less

6 hours ago
🔥 Game Jam+ Европско финале   
🇵🇱 Љублин, Полска, European Youth Capital 2023 е домаќин на Европското финале на Game Jam+. Настанот е во организација на Lublin GameDev и нивните партнери.
Номинирани се 3 македонски игри, а директниот преносот може да го следите во сабота, 1 Април во 16 часот https://www.youtube.com/@GameJamPlus
🇲🇰Да навиваме за Македонија повторно да продолжи кон Глобалното Финале.

Ве покануваме да се пријавите за учество на пролетното издание на GDBAY и да ја искористите можноста да освоите
Pro Pass x 1
Advanced Pass x 2
Basic Pass за сите добри игри
Настанот се одржува на 5. и 6. април, a пополнетата апликација се испраќа уште денес и утре (до 24. март)
docs.google.com/forms/d/1inWgQjGYIZzPEX-SpnR_QaCliG-MJfEQmYOhO4mttNo/editAre you an indie game developer looking for an opportunity to showcase your talent and pitch your game to a global audience?

Join Global Games Pitch Spring Edition — the international online pitching show for the game developers of PC, Console, Mobile, VR and Blockchain games (April 5-6, 2023).

Create a game profile on our platform and meet other developers from around the world. Pitch your game online to all registered publishers and investors. Get feedback and advice from our mentors.

Get ready to pitch your game to the world.

Register here: bit.ly/3DmxySH
... See MoreSee Less

1 week ago
Ве покануваме да се пријавите за учество на пролетното издание на GDBAY и да ја искористите можноста да освоите 
 Pro Pass x 1 
 Advanced Pass x 2 
 Basic Pass за сите добри игри
Настанот се одржува на 5. и 6. април, a пополнетата апликација се испраќа уште денес и утре (до 24. март)
https://docs.google.com/forms/d/1inWgQjGYIZzPEX-SpnR_QaCliG-MJfEQmYOhO4mttNo/edit

Уште фотографии од GAME JAM 48 Hrs Workshop
ITP Prizren
Kosovo Game Developers KGD
IPKO Foundation
... See MoreSee Less

1 week ago

Изминатитот викенд, Призрен во Косово беше домаќин на Game Jam 48 Hrs Workshop настан на кој се сретнаа 70 учесници од земјите на Западен Балкан, а меѓу нив и 2 тима од Македонија. Тие ни споделија дека ова било прекрасно искуство за нив поради гостопримливоста на домаќините, дружењето со луѓе од соседните земји и самиот град Призрен кој е познат како туристичка дестинација. Им честитаме на организаторите Kosovo Game Developers KGD и IPKO Foundation за успешниот настан и посакуваме повеќе заеднички дружења. Ги споделуваме фотографиите од настанот, a на линкот може да ги видите и игрите.
itch.io/jam/itp-gamejam-23/entries
Македонските игри сеуште не се прикачени, побрзајте дечки 🙂
... See MoreSee Less

1 week ago

Ви го претставуваме пролетното издание на GDBAY и можноста да освоите
✅Pro Pass x 1
✅Advanced Pass x 2
✅Basic Pass за сите добри игри
Настанот се одржува на 5. и 6. април, a апликациите со игрите треба да се испратат до 24. март.
docs.google.com/forms/d/1inWgQjGYIZzPEX-SpnR_QaCliG-MJfEQmYOhO4mttNo/viewform?fbclid=IwAR1xsNOvhs...

Во оваа 6-та година на GDBAY и 2-ро учество на Македонија гејм девелоперите ќе имаат шанса да ја користат новата платформа која овозможува (цитираме):
🔹 Separate pitching tracks for PC / Console / Mobile / Blockchain / VR games
🔹 Invited mentors to provide feedback live
🔹 Improved online Matchmaking Portal that works all year round (365/7)
🔹 Upgraded database of publishers and investors
🔹 Updated Knowledge Base and Learning Videos

🌎 𝗚𝗲𝘁 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝗴𝗮𝗺𝗲 𝗻𝗼𝘁𝗶𝗰𝗲𝗱 𝗯𝘆 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝘀𝗵𝗲𝗿𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗼𝗿𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗲𝗲𝘁 𝗶𝗻𝗱𝘂𝘀𝘁𝗿𝘆 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝘀 𝗴𝗹𝗼𝗯𝗮𝗹𝗹𝘆.
... See MoreSee Less

3 weeks ago
Ви го претставуваме пролетното издание на GDBAY и можноста да освоите 
✅Pro Pass x 1 
✅Advanced Pass x 2 
✅Basic Pass за сите добри игри
Настанот се одржува на 5. и 6. април, a апликациите со игрите треба да се испратат до 24. март.
https://docs.google.com/forms/d/1inWgQjGYIZzPEX-SpnR_QaCliG-MJfEQmYOhO4mttNo/viewform?fbclid=IwAR1xsNOvhstgj1w4HYia3hzkm733K35U3J0BxJ3bxYnQK6KMEHrquERYv9I&edit_requested=true

Во оваа 6-та година на GDBAY и 2-ро учество на Македонија гејм девелоперите ќе имаат шанса да ја користат новата платформа која овозможува (цитираме):  
🔹 Separate pitching tracks for PC / Console / Mobile / Blockchain / VR games 
🔹 Invited mentors to provide feedback live
🔹 Improved online Matchmaking Portal that works all year round (365/7)
🔹 Upgraded database of publishers and investors
🔹 Updated Knowledge Base and Learning Videos

🌎 𝗚𝗲𝘁 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝗴𝗮𝗺𝗲 𝗻𝗼𝘁𝗶𝗰𝗲𝗱 𝗯𝘆 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝘀𝗵𝗲𝗿𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗼𝗿𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗲𝗲𝘁 𝗶𝗻𝗱𝘂𝘀𝘁𝗿𝘆 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝘀 𝗴𝗹𝗼𝗯𝗮𝗹𝗹𝘆.

Comment on Facebook

Dear participants ❤️ please not that PRO pass will be granted to the best game selected by GDBAY & MAGDA. Two Advanced Passes for 2nd & 3rd place. And nice games will be granted with Basic passes.

Гостување на Утринска на Телма на Гораст Цв. Се разговараше на сите сегменти околу гејмингот: играње и изработување игри како и еСпорт.
Интервјуто трае 15 минути, а можете да го погледнете на линкот:
... See MoreSee Less

1 month ago
Video image

Comment on Facebook

Пријателите од IPKO Foundation и Kosovo Game Developers KGD прават отворен Game Jam од 17-19 март и ги покануваат сите кои се заинтересирани на возраст од 18 до 30 години да се пријават.

⚙ Претходно искуство до индустријата не е потребено,
📍 локацијата е Призрен, а
🍔 ќе им биде обезбеден превоз, сместување и храна.

🔗 Пријавувањето трае до 8ми март, 2023, а линкот за пријава е: bit.ly/41kVGz6

Одлична прилика да се запознаете со колегите од регионот!
gg glhf
... See MoreSee Less

1 month ago
Пријателите од IPKO Foundation и Kosovo Game Developers KGD прават отворен Game Jam од 17-19 март и ги покануваат сите кои се заинтересирани на возраст од 18 до 30 години да се пријават. 

⚙ Претходно искуство до индустријата не е потребено, 
📍 локацијата е Призрен, а 
🍔 ќе им биде обезбеден превоз, сместување и храна. 

🔗 Пријавувањето трае до 8ми март, 2023, а линкот за пријава е: https://bit.ly/41kVGz6

Одлична прилика да се запознаете со колегите од регионот! 
gg glhf

Македонија наутро - утринска програма на МТВ, емисија со која ја отворивме "сезоната" на поголемо медиумско присуство. Благодарност до водителот Vane Markoski за одличното претставување на game development индустријата во "Македонија наутро" и во "Приказна"
... See MoreSee Less

1 month ago
Video image

Comment on Facebook

LOAD MORE